001. Ki az FP&A magyarul?

Az elmúlt években, főként a multinacionális cégek szervezetében megjelentek az FP&A szerepkörök. Kik ők és mit csinálnak? Ez a nyitó-post erre a kérdésre próbál nagyon tömör választ adni és a későbbi postok pedig innen kiindulva fogják részletesen bemutatni ennek az új szerepkörnek a dilemmáit illetve lehetőségeit.

Az FP&A az angol ‘financial planning & analysis’ szerepkör rövidítése, vagyis a pénzügyi tervező és elemző funkció. Magyarországon tradicionális értelemben a kontroller vagy elemző funkcióval érdemes összehasonlítani és ehhez mérten érdemes a szerepkör lényegét bemutatni.

Történelmileg a vállalatok pénzügyi szervezete elsősorban a könyvelésre, illetve a mérleg- és eredménykimutatások elkészítésére, eredmény-számításra illetve az adózásra koncentrált. Ennek eredményeképpen szinte mindig a múltra és egyfajta backoffice funkcióra rendezkedett be.

A nemzetközi berendezkedések, regionális és globális tevékenységek egy idő után életrehívták a kontrolleri vagy elemző funkciókat, akik még mindig nagyrészt a könyvelési adatokra és a múltra fókuszálva, azonban már a régiós/globális management információ iránti igényét elégítették ki. Emellett az éves, statikus tervezés feladatát és az igény szerint felmerülő előrejelzés feladatát is ellátták.

A technológia rohamos és az üzleti élet gyors változásai az elmúlt években kierőszakolták, hogy a korábbi egy a pénzügy szemlélet legalább két nagy csoportra váljon és elkezdjék a saját útjaikat járni: a könyvelés elsősorban a múlt eseményeinek mind tökéletesebb rögzítésére koncentrál, míg a kontrollerek/elemzők a múlt számainak bemutatása és elemzése mellett elsősorban a jövőben várható eseményekre koncentrálnak és a komplex látásmódból előállított elemzésekkel támogatják az üzleti döntéseket. Vagyis már nem annyira kontrollerek/elemzők, hanem nagyobb hangsúlyt kap a ‘planning’ vagyis tervezés, előrejelzés, illetve az üzleti döntésekben való aktív részvétel.

Röviden tehát az FP&A feladatai:

  • a pénzügyi döntések támogatása elemzéseken, tervezéseken és előrejelzéseken keresztül,
  • a vállalat döntéshozatali folyamatának teljességének ismerete és ezek egy vagy több elemében való tevékeny részvétel. Tulajdonképpen senior szerepük hasonló egy külsős tanácsadóhoz, de mindezt a szervezeten belül végzik,
  • befektetési döntésekben a pénzügyi szempontok érvényesítése,
  • a vállalaton belüli funkciók tevékenységének ismerete, megértése és ezeknek az ismereteknek beillesztése az elemzésekbe.

A szerepkör tehát abban különbözik a kontroller/elemző funkciótól, hogy a múlt adataira támaszkodva, de jellemzően előretekint (ennek kihívásairól is szó lesz későbbi postokban), illetve nagyon aktív az üzleti partnerségben (business partnering).

A CFO-tól vagy gazdasági vezetői szerepkörtől pedig abban különbözik, hogy könyveléssel, belső kontrollokkal és egyéb törvényi előírásokkal nem foglalkozik; de döntéshozatali szempontból a gazdasági vezető jobbkezeként különösen aktív szerepet játszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük